Lasa-ti un mesaj,va rog!

sâmbătă, 14 mai 2011

Cum se naste o furnica? (video)


Acest clip, care prezinta primele momente din viata unei furnici Lasius Niger, demonstreaza ca pana si cele mai mici creaturi sunt capabile de o afectiune uimitoare.
In spatele fiecarei colonii se afla o matca al carei scop principal este de a se reproduce. Dupa un singur „zbor de impereche“, facut in tinerete, matca aduna o cantitate suficienta de sperma cu care poate creea mii de urmasi. Astfel, numai ouale pe care le alege pentru fertilizare vor da nastere femelelor, in timp ce ouale nefertilizate dau nastere masculilor. Datorita unui proces chimic controlat de matca, ea poate produce urmasi special creati pentru a servi rolurilor specifice sustinerii coloniei.
Iar matcile sunt longevive, depasind cu mult durata de viata a copilului nascut. In timp ce furnicile diferitelor specii au o durata medie de viata de 45-60 zile, anumite matci pot trai pentru douazeci de ani. O matca din specia Lasius Niger, tinuta in captivitate, a atins venerabila varsta de 29 ani.
De-a lungul vietii lor, matcile dau nastere unui numar uluitor de urmasi, cum este furnica-matca a frunzei din America de Sud, care poate depune aproximativ 150 milioane de oua.
Cu un asemenea program de nasteri, matcile din colonii stabile sunt ajutate de furnicile lucratoare, care supravegheaza ouale, asigurandu-se ca au temperatura ideala si ca primesc substantele nutritive necesare supravietuirii. Un ou ajunge la maturitate in 8-12 saptamani, timp in care trece prin mai multe stagii de dezvoltare. Imediat dupa eclozare, tinerele furnici isi iau in primire rolul pe care il au in cadrul coloniei, preluand treptat, pe masura ce se maturizeaza, si alte sarcini.
Pentru ochiul neantrenat, musuroaiele de furnici pot parea reci si aglomerate, desi in spatele fiecarui membru se afla nu numai o matca, ci si o mama.

Un comentariu:

  1. E interesanta organizarea foarte buna a furnicilor care au o adevarata ierarhie.

    RăspundețiȘtergere