Lasa-ti un mesaj,va rog!

marți, 28 iunie 2011

Sfantul Petru in superstitii si traditii romanesti

29 iunie, data la care se sarbatoreste an de an in calendarul crestin - ortodox ziua Sfintilor Petru si Pavel sau Sanpetru de vara , consemna in calendarul popular agricol romanesc inceperea celei de-a doua parti a anului.Desi pe 29 iunie sunt omagiati ambii sfinti , in traditia romanesca numai Sfantul Petru joaca un rol central, ca patron al agricultorilor.

Potrivit credintelor populare , Sfantul Petru este mana dreapta a lui Dumnezeu , avand in primire portile raiului.Totodata el indeplineste si functia de chelar al paradisului , asa ca are in grija granele pe care trebuie sa le imparta animalelor.La origine, se zice ca Sfantul Petru era un om simplu , un taran care se indeletnicea cu muncile campului , crestea animale si ii placea mai ales sa pescuiasca.Tocmai datorita harniciei lui , Domnul l-ar fi adus in cer si i-ar fi incredintat cheile raiului.Sfantul Petru guverneaza peste ploaie si caldura , si poseda puterea de a arunca grindina peste pamant.Inainte de a o slobozi , el o fierbe trei zile la rand pentru a o marunti astfel incat sa nu vateme prea tare ogoarele muritorilor.Cand tunetele se aud cumva innabusit ori se izvodeste huruit mare in ceruri inainte de ploaie se spune ca Sfantul Petru a pus la fiert piatra pentru grindina.

Atunci cand Sfantul Petru pocneste cu biciu-i napraznic, din sfichiul acestuia rasar scantei care , ajunse pe pamant , se transforma in licurici.Iviti in preajma zilei de 29 iunie, licuricii sunt meniti de Sfantul Petru sa ii calauzeasca pe oamenii rataciti in paduri.

Conform calendarului popular romanesc , cucul (dar si privighetoarea) nu mai canta incepand cu 29 iunie.Explicatia acestui fenomen ? Se zice ca aceasta pasare a fost nasita de Sfantul Petru, insa nu si-a respectat tatal dumnezeiesc , asa ca intr-o buna zi i-a furat acestuia caii.Inspaimantat de fapta lui , cucul se ascunde cu frica in san ori de cate ori zareste licuricii, trimisii pe pamant ai nasului sau. Cu toate acestea , ziua canta plin de nepasare , dar numai pana in prejma sarbatorii Sfantului Petru cand , temator peste poate , amuteste.

Desi un personaj al cerurilor, Sfantul Petru este foarte popular in superstitiile , snoavele , legendele si povestile romanesti , intrucat coboara adesea pe pamant de unul singur sau impreuna cu Dumnezeu.

Intr-o astfel de legenda se spune ca Dumnezeu i-a marturisit odata Sfantului Petru ca anul ce urma sa vina nu va aduce deloc ploaie.Ingrijorat pentru soarta cumatrului sau de pe pamant , Sfantul i-a dat de stire acestuia , in asa fel incat acesta sa nu isi mai risipeasca pe banii pe seminte si arat.Desigur, Dumnezeu nu avea cum sa nu afle isprava ajutorului sau .
In anul ce a sosit, desi nu a cazut strop de ploaie pe tarana, ogoarele au fost parca mai bogate decat niciodata .Toti oamenii s-au bucurat de belsug , cu exceptia cumatrului Sfantului Petru , caruia nu avea cum sa ii rodeasca pe camp nimic altceva decat buruieni si ciulini.Spasit , pazitorul raiului i-a marturisit Domnului indiscretia sa, si l-a rugat sa aiba grija de ruda sa impovarata de o casa plina cu copii.Dumnezeu l-a mustrat pe Sfantul Petru dar l-a iertat si i-a spus sa il instiinteze pe cumnatul sau sa dea foc ierbilor salbatice de pe ogorul lui.Pamnateanul a facut asa cum i s-a zis si , ca prin farmec, campurile lui s-au umplut cu grau si porumb urias , cum taranii nu mai vazusera decat pe campurile boierilor.Satenii , impresionati de aceasta minune , si-au zis sa faca la fel , pentru a fi binecuvantati de Domnul asemeni cumnatului lui Sfantul Petru.Nu au pregetat mult si si-au dat foc si ei ogoarelor pe care aveau grane, insa Dumnezeu nu le-a daruit nimic pentru a-i invata minte ca "lacomul mai mult pagubeste".

Intr-o alta poveste populara , Sfantul Petru ar fi avut drag de o pescarita careia nu ii putea refuza aproape nimic.Intr-o noapte aceasta a prins o multime de pesti, dar nu a reusit sa vanda a doua zi in targ decat o mica parte dintre ei.Suparata , pescarita s-a adresat Sfantului Petru, iar acesta a poruncit de indata sa se tina post , astfel incat sa se vanda tot pestele prietenei sale.In acest fel , se zice, ar fi fost inaugurat postul Sfantului Petru.

Alte superstitii si traditii romanesti de Sfantul Petru :

- Sfantul Petru este mai mare peste lupi. Pe 29 iunie iunie se tine "sarbatoarea lupilor" , un obicei prin care se previne ca lupii sa dea iama in vite.Potrivit unor zone folclorice , Sanpetru de vara este separat de o jumatate de an de fratele sau , Sanpetru de iarna , acesta din urma fiind de fapt patronul lupilor.
- Pentru a nu li se inmulti petele de pe fata si a nu fi socotiti astfel jidovi, oamenii pistruiati se spala cu apa pe fata la miezul noptii, atunci cand canta cocosii.
- Nu se bat merele ca nu cumva Dumnezeu sa dea peste ogoare cu piatra la fel de mare ca si aceste fructe.
- Este pacat sa mananci mere inainte de ziua Sfantului Petru.
- Pe 29 iunie se tin "Mosii de Sfantul Petru", ocazie cu care se dau de pomana merinde , fructe (zarzare, mere) si , in unele regiuni, chiar si imbracaminte.
- Cu ocazia Craciunului , Anului , Nou Bobotezei, Macinicilor, Sanzienelor , cerul se deschide o clipita si oamenii il pot zari pe Sfantul Petru la masa cereasca , in dreapta lui Dumnezeu.


Sursa:http://godessdiana88sex1.blogspot.com/2011/06/sfantul-petru-in-superstitii-si.html

5 comentarii:

  1. Imi place articolul preluat de tine. E interesant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant ;)

    Multumes de vizita:D pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani tuturor celor cu numele acesta de sfant ... si sa nu-i uitam si pe cei numele de Pavel.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumoase articole...felicitari!Suntem romani si ar trebui sa ne cultivam cu aceste traditii autentice

    RăspundețiȘtergere