Lasa-ti un mesaj,va rog!

marți, 14 iunie 2011

Bear Grylls-cine se ascunde in spatele numelui

Bear Grylls are 36 de ani , s-a născut pe 7 iunie 1974 , numele său adevărat este Edward Michael Grylls , iar Bear este porecla dată de sora lui : 

,, Sora mea mi-a spus Bear de când aveam o zi şi aşa mi-a  rămas numele. Îl am de când mă ştiu. Îl uram când eram copil…obişnuiam să spun “Oh, de ce nu pot să am şi eu un nume normal?” Dar putea să fie şi mai rău. Într-un  mod cu totul straniu, am sfârşit prin a avea un job care se potriveşte destul de bine numelui meu. Soţia mea are şi ea un nume ciudat – Shara, iar pe cei trei băieţi ai noştri îi cheamă Jesse, Marmaduke şi Huckleberry, deci se pare c-a devenit o tradiţie."

Bear Grylls a învăţat să se caţere şi să navigheze încă din primii ani ai vieţii sale de la tatăl său. În 1994 s-a înscris în rândul Trupelor Speciale ale Marii Britanii ( SAS ) pentru ca , la numai 24 de ani , în 1997 , să treacă cu brio stagiul de pregătire al acestora. Bear a participat în calitate de soldat , medic şi instructor în tehnici de supravieţuire la mai multe operaţiuni militare în Africa , acolo unde a suferit şi accidentul de paraşută din pricina căruia s-a ales cu 3 vertebre zdrobite şi cu o paralizie temporară.
 (Paraşuta s-a deschis parţial  , partea de pânză rupându-se la altitudinea de 500 metri , fapt ce a cauzat aterizarea în viteză pe echipamentul din spate ) . Mai târziu , Grylls a declarat : 

,, Ar fi trebuit să tai paraşuta principală şi să cobor cu rezerva dar am crezut că am timp să rezolv problema"

În 2002 a absolvit Universitatea din Londra specializându-se în studiul limbii spaniole. Un an mai târziu s-a înrolat în rândul trupelor militare indiene , alături de care a petrecut mai multe luni în bazele din Himalaya.
Debutul in televiziune şi l-a făcut în timpul expediţiei pe Everest ( 8848 m. ) , atunci când Bear a apărut pentru prima dată pe micile ecrane ... într-un spot publicitar făcut pentru un deodorant. Ce e interesant de ştiut este că escaladarea Everestului a făcut-o la doar 18 luni de la accidentul avut cu paraşuta. Expediţia a constat în 4 luni de antrenamente şi escaladă efectuate pe versanţii muntelui  ,  antrenamente care l-au călit pe Grylls ,  care a experimentat condiţii diverse de climă extremă , oboseală , deshidratare , privare de somn , odihnă şi oxigen.

În 2005 a filmat o serie de 4 episoade , parte a unui show Tv. numit ,, Escape to the Legion " , show în care supravieţuitorul făcea faţă durelor antrenamente din Sahara ale Legiunii Franceze. Emisiunea a avut un real succes încât s-a cerut de mai multe ori redifuzarea ei , ea fiind preluată inclusiv de postul tv. History Channel. A urmat apoi colaborarea cu Discovery Channel şi apariţia celebrei serii Man VS Wild în care Bear Grylls călătoreşte în cele mai ostile locaţii de pe glob pentru a-şi demonstra abilităţile de supravieţuitor.
Criticat pentru posibila trucare a unor imagini , Grylls a recunoscut că emisiunea se încadrează mai degrabă în categoria ,, cum să te descurci în situaţii limită " decât în cea de ,, documentar " şi că într-adevăr  anumite secvenţe au fost regizate.

În septembrie 2008 Bear şi echipa sa de filmare au fost prezenţi în România şi au cutreierat o parte din Munţii Apuseni ( se presupune că ar fi filmat  în Padiş). Filmul realizat în România  îl găseşti aici sau în 5 părţi  pe youtube - aici


La întrebarea ce-l determină să înfrunte mereu noi şi noi provocări , chiar dacă pot fi periculoase , Bear declară  :

,, Răspunsul sincer este că ăsta este singurul lucru la care mă pricep. Întotdeauna am căutat situaţiile dificile, am îndrăgit sălbăticia şi munţii înalţi.  Mă simt viu în astfel de momente, au o magie pe care n-o găseşti în viaţa de zi cu zi, care poate fi uneori prea dulceagă. În toate aceste situaţii diferite, oricare ar fi ele, îmi place că viaţa mi se dezvăluie un pic mai crudă şi în goliciunea ei, şi asta mă face să fiu viu. Mă simt norocos să am un job în care fac ce-mi place cu  adevărat."

Legat de titlul show-ului pe care îl realizează iată ce spune Bear:

,, Man vs. Wild este într-adevăr un titlu nepotrivit, pentru că în  supravieţuire cheia e să conlucrezi cu natura, să o foloseşti. La fel de bine se poate ca natura să nu fie întotdeauna de partea ta şi uneori se lasă cu o luptă, şi poate nu vrei să fie o luptă, dar când plouă torenţial şi tu eşti până la genunchi prins  într-o mlaştină şi nu te poţi mişca, eşti pierdut, ţi-e frig şi eşti speriat, câteodată natura te determină să treci la luptă. Dar ai dreptate, supravieţuirea facută cu cap înseamă să analizezi situaţia şi să iei lucrurile încet, să foloseşti ce ai la îndemană. Şi asta e o lecţie pe care o înveţi foarte repede în junglă, de  exemplu. Nu este suficient să-ţi croieşti drum prin ea, trebuie să incetineşti şi să fii atent la cum se miscă animalele, cum se furişează tigrii şi pumele, care-şi  fac propriul drum prin împrejurimi. Avem atât de multe de învăţat de la aceste animale! În concluzie, ai dreptate, ele aşa trăiesc (în armonie cu natura, n.r.)."

,, Toţi suntem normali. Eu nu sunt cu nimic mai special. Sunt doar o persoană normală care a asimilat câteva aptitudini. Nu fac decât să arăt că totul se reduce la simţire şi spirit. Că nu contează să ai cei mai puternici muşchi, ci ceea ce simţi din interior şi îndemânarea pe care ai acumulat-o. Astea sunt lucrurile care contează cu adevarat "


 
Am să închei cu câteva sfaturi primite de Bear de la tatăl lui  sfaturi de care ar trebui să ţinem cont cu toţii :
,, Să nu te temi să fii apropiat de oameni . Să fii sincer .Să fii vulnerabil. Să ţii minte că , în adâncul sufletului , eşti capabil să faci mai multe decât ţi-ai putea imagina vreodată ."

Iar dacă ţi-am stârnit interesul,  uite cele 10 sfaturi  pe care ţi le dă cel mai cunoscut expert în arta supravieţuirii, precum şi cele 10 situaţii limită în care Bear Grylls chiar  şi-a dovedit aptitudinile...  - sursa - descoper.ro -


1. Organismul uman poate sa supravietuiasca fara apa timp de 2,5 zile chiar si in arsita cumplita (49 grade Celsius), daca victima isi petrece tot timpul odihnindu-se, la umbra. Organismul rezista doua saptamani sau chiar mai mult fara hrana solida.

2. Sansele de a supravietui unui atac al rechinilor cresc masiv daca inotatorul riposteaza, lovind cu pumnii ochii si branhiile rechinului. Nu ajuta la nimic sa va prefaceti ca ati murit.


3. Pe baza datelor statistice obtinute de la Trupele de Soc ale SUA pentru Operatiuni de Cautare si Salvare, in caz de avalansa, victima are sanse de supravietuire de 90% daca reuseste sa nu se lase ingropata de zapada si primeste ajutor in decurs de 15 minute. Dupa 30 de minute, rata de supravietuire se reduce cu 50%.

4. Nu incercati niciodata sa alergati mai rapid decat un urs. Acest animal poate atinge viteze de pana la 50 - 55 km/h, intr-o fractiune de secunda.

5. O persoana de talie medie, care poarta imbracaminte usoara si are un dispozitiv gonflabil personal, de tipul unei veste de salvare, poate sa supravietuiasca intre 2,5 si 3 ore in apa rece ca gheata, daca ramane nemiscata si isi indoaie genunchii, aducandu-i la piept.

6. Victima muscata de un sarpe cu clopotei are sanse mari de supravietuire. In Statele Unite se produc anual peste 7 000 muscaturi de sarpe, dar numai aproximativ 15 victime mor in final din aceasta cauza.

7. Sansele de supravietuire in cazul unui accident rutier in care masina cade in apa sunt mult mai bune daca victima asteapta inauntru pana cand masina se umple cu apa - si abia dupa aceea incearca sa deschida o portiera sau un geam. In acest fel, presiunea apei care navaleste din exterior nu risca sa doboare victima sau sa o tintuiasca sub bord.

8. Conform Scolii de Parasutism din Toronto, daca parasuta nu se deschide, victima are sanse de supravietuire mai mari daca aterizeaza cu picioarele lipite si genunchii usor indoiti, decat daca incearca sa se indrepte spre o zona impadurita sau sa se rostogoleasca in momentul contactului cu solul.

9. Supus unor temperaturi extrem de scazute, organismul uman incepe sa isi intrerupa functiile cand ajunge la 32 grade Celsius, provocand pierderea cunostintei si rigiditate musculara. Sansele de supravietuire cresc daca victima reuseste sa evite doua lucruri: sa se ude si sa adoarma.

10. Conform Institutului Australian de Stiinte Marine, daca sunteti intepati de o meduza veninoasa din clasa Cubozoa, sansele de supravietuire sau macar de intoarcere la tarm sunt aproape zero, caci moartea se poate produce in decurs de numai 2 sau 3 minute.

2 comentarii:

  1. Buna Ramona ! Foarte ineresante şi de ţinut minte atâta dar că mică parte e valabilă la noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe!Atunci nu are rost sa ne incarcam memoria cu aceste informatii!

    RăspundețiȘtergere