Lasa-ti un mesaj,va rog!

joi, 19 noiembrie 2015

Marea canta la orga

Acest instrument muzical este prima orga activata de mare. Se afla pe coasta Zadar, Croatia. 35 de tuburi muzicale prin care trec aerul si marea sunt principalii jucatori ai acestui lucru incredibil. Orga marina are 70 de m lungime si are tuburile montate sub beton. Ele sunt astfel montate incat apa marii si briza produc sunete muzicale ce sunt auzite de catre cei ce trec (turisti, localnici), facandu-se astfel o comunicare cu natura si promovand astfel unitatea arhitecturii cu mediul. Cum forta marii si energia sunt neprevazute in termeni de torent si vant, aceasta orga ofera concerte fara de sfarsit pe numeroase variatii muzicale in care solistul principal este natura insasi. (O mostra a felului in care „canta” marea la orga aveti dand dublu click pe cuvantul orga).
Este prima orga din lume la care canta marea. Scari simple si elegante, cioplite in piatra alba, au fost construite pe chei. Dedesubt, sunt 35 de tuburi muzicale cu fluiere in capat, ce se deschid spre trotuar. Miscarea marii impinge aerul in ele, si in functie de taria si viteza valului – se aud acorduri muzicale. Valurile creeaza sunete armonice absolut aleatoare.
Fiecare conducta muzicala a orgai primeste o coloana de aer, impins in interior de apa miscata de valuri, printr-un tub de plastic scufundata in apa. Tuburile muzicale emana sunete in imprejurimi prin orificii verticale pe treptele cele mai inalte. Cele 7 grupuri succesive de tuburi muzicale sunt actionate alternativ in functie de distribuirea in timp si pe tuburi a energiei valurilor.
Un ascultator, stand in picioare sau intr-un anumit punct pe trepte, ar trebui sa auda 5 pana la 7 tuburi muzicale ce ce-si canta muzica naturala. Locuitorii din Zadar sunt extrem de mandri de cea d-intai orga actionata de mare, ce a fost vreodata construita, in punctul in care vechiul oras medieval Zadar imbratiseaza Adriatica.
Arhitectul Nikola Basic este cel ce a creat in 2005 aceasta opera de arta, o bijuterie acustica si arhitecturala in acelasi timp; a primit recent Premiul European pentru spatiu public urban cu acest proiect.
Faimosul regizor Alfred Hitchcock spunea ca cel mai frumos apus de soare de pe pamant poate fi vazut exact din acel loc de pe cheiul din Zadar. Asta a spus dupa ce a vizitat Zadar-ul, o vizita ce si-a amintit-o toata viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu